MOMMY MONDAY: BALANCEN OM AT VÆRE MOR OG SIG SELV

AMME ELLER FLASKEBARN?

 

Efter jeg er blevet mor, har jeg fundet ud af at der en STOR interesse for, om man er en ammende mor, eller en mor, der opgivet amningen og overgivet til modermælks erstatning. Og til sidst om man er en mor, der pumper mælk ud flere gange i døgnet. Faktisk, har jeg aldrig fået så mange spørgsmål eller opmærksomhed omkring mit brystparti som nu. Og hvad skyldes egentlig dette?

I bund og grund handler det jo blot om, at babyen skal have mad og så kan det jo egentlig være ligemeget, om babyen får det på den ene eller anden måde, ikke? Jeg har sågar fundet ud af, at man nærmest kan blive hånet, eller sågar blive dømt på, hvilken metode man giver sin baby mad på.

Derfor har jeg valgt, at fortælle min metode. Mest fordi jeg har lyst til at sprede budskabet om, at der ikke er noget rigtigt eller forkert. Og så er I jo en del, der har spurgt ind til vores situation.

Igennem hele graviditeten havde jeg et brændende ønske om, at kunne amme mit barn. Mest fordi jeg synes det er så smukt, at kunne give sit barn mad på denne måde og fordi jeg troede, at det ville give en helt speciel kontakt mellem babyen og moderen. Faktisk er det jo også meget mere praktisk, specielt når man skal ud, for så har man jo altid madpakken med sig og madpakken er tempereret. Men alligevel kan det også være lidt angst-provokerende, at skulle amme i offentligheden, hvis man er lidt blufærdig. Og så er der jo hele møllen om den store debat, om kvinder burde amme i offentligheden. Der er jeg altså fortaler for fri amning alle steder!

Nå, men jeg havde altså et brændende ønske om at amme. Dog fik jeg at vide, da jeg fik nyheden om at skulle have kejsersnit, at mælken ville tage længere tid om at løbe til. Bum, der lå den første udfordring. Derudover har jeg altid døjet med for lav blodprocent og selvom jeg havde gjort min krop “klar” til at miste en del blod under fødslen, så ville min lave blodprocent også påvirke mængden af mælken. Bum, udfordring nr. 2.
Men jeg ville ikke lade mig distrahere af de udfordringer og gik ind med kampgejst om, at få lov til at amme!

Kort tid efter kejsersnittet, blev vores baby lagt til brystet. Jeg undrede mig over, at der ikke kom noget mælk ud, og blev faktisk lidt skuffet. Specielt fordi han var så sulten grundet hans lille størrelse, så jeg ville jo gerne kunne give min søn mad. Dog, havde ingen fortalt mig, at mælken først løber til indenfor 2-3 dage. NÅ! Jamen så havde jeg jo ikke gjort noget forkert – det var helt naturligt. Dog kan det tage op til 4-5 dage, før mælken løber til, efter et kejsersnit. Så jeg skulle blot være tålmodig. Men vi øvede og øvede på sygehuset.
Babyen tog heldigvis fint fat om brystet, men var for sulten og utålmodig om at “vente” på mælken, så han fik istedet modermælks erstatning i en kop, for ikke at ødelægge amningen.

Efter 4 dage på sygehuset måtte vi overgive os til flaske. Og sikke en fart det tog vægtmæssigt og pludselig havde vi en mæt og glad baby. Jeg øvede efterfølgende på amningen, da vi kom hjem fra sygehuset, men måtte supplere med modermælks erstatning og udpumpning af mælk. Det gik egentlig fint de første 14 dage, men da Hr. Skov startede på arbejde efter barslen, så måtte jeg jo erkende at hvis jeg både skulle amme, supplere med flaske og derefter pumpe ud, så ville jeg praktisk set ikke kunne lave andet dagen lang. ØV! Så jeg trappede ligeså stille ud af amningen og er nu endt med at pumpe ud og give mælken på flaske. Dog kan jeg finde på at amme engang imellem, blot for hyggens skyld, eller hvis vi er ude og jeg er løbet tør for mælk ;-)

Og jeg er egentlig okay med beslutningen. Jeg har mere overskud og jeg har en mæt og glad baby. Og det sidste er jo dét, der er allerhøjeste prioritet. Dog kan jeg godt mærke, at folk rynker lidt på næsen, når jeg fortæller at jeg pumper ud og giver min mælk på flaske. De fleste kommentarer er nok “Nå, så er du jo en rigtig Malke-ko” eller “Så du sidder bare dér og pumper dag ud og dag ind?`Og ja? Er der noget galt i, at jeg har lyst til at give min baby den bedste mælk? Mælk, som jeg kan producere for at mætte mit barn? Nej vel? Det er sjovt, som folk har en kommentar til hvordan man mætter sit barn. Og jeg ryster heldigvis de fleste kommentarer af mig, men jeg kan alligevel ikke lade vær med, at skænke det en tanke, når endnu et spørgsmål fra andre når op til overfladen. For kan det ikke bare være ligemeget, hvordan babyen får mad – bare babyen får mad?

Jeg håber min historie kan bryde tabuet om mislykket amning. Det vigtigste er blot, at man har en glad baby og at moren har overskuddet, til at passe på sin baby. Også selvom man havde nogle andre forventninger. Stå ved dit valg, gem ikke flasken væk.

Tro på du har taget det rigtige valg for dig og din familie, hvad end du fuldammer, pumper ud/supplere eller giver fuld modermælks erstatning.

Vi er jo allesammen mødre – det skal sgu nok gå! :-)

8 kommentarer

 • Jeg er SÅ enig. Det handler om at få det hele til at fungere som familie. Og naturligvis at ens baby er mæt og glad. <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Åhhh hvor befriende et indlæg at læse. Jeg var en af dem der foreslog et indlæg om dette hvis du havde lyst, bl.a fordi som jeg skrev at jeg synes amningen trækker tænder ud..hvert fald hos mig. Min mælk var også forsinket pga epidural og antibiotika under selve fødslen. Men den løb til og jeg har rigeligt. Har dog stadig mine udfordringer som at hun falder i søvn for hurtigt v brystet (hun tager dog rigeligt på) så pumper også ud og giver det i flaske. Har 8 måltider om dagen og pt de 2 som ren flaske med mit modermælk, og kan mærke vi nok bevæger os hen mod 3 gange m flaske. Jeg har følt det lidt som at jeg måske ikke helt ku acceptere det men det går bedre og især når jeg læser dine ord. Kan kun give dig ret, det vigtigste er at mor og baby trives. Tak for endnu et godt indlæg :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogger on heels

   Tak fordi du netop var én af dem, der foreslog ideen til blogindlægget. Jeg må indrømme, at jeg også lige skulle tygge lidt på det, inden jeg turde sætte mig ned og skrive om mine tanker om hele molevitten. Men hvor er jeg glad for at se selve responsen på min historie og mine tanker om hele amning og flaske situationen :-)

   Jeg oplevede samme problem med min lille baby. Han faldt nemlig også i søvn ved brystet og det var altså svært, når han jo gerne skulle tage en masse på i starten. Det var også en af grundene til at jeg måtte overgå til flaske.
   Men hvor er det sejt at du kan amme – og så skidt pyt med at du må supplere med flaske. Det er bare super sejt at du har overskuddet til både at amme og pumpe ud – det tager altså mere tid end man lige regner med :-) Det irriterende ved flaske, er dog at de små babyer hurtigt vender sig til flasken og kan ende med at afvise brystet. Men HEY – bare det at du kan amme nogle af gangene, det synes jeg er super flot! :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg havde det ligesom dig – håbede sådan at kunne amme mit barn. Hun kom 5 uger for tidligt, og måtte have mme i sonde de første to uger. Jeg ammede, gav supplering i sonde og pumpede ud, så jeg på sigt kunne give hende min egen mælk i sonden. Hun skulle ammes hver tredje time. Og hele showet tog cirka en time til halvanden, så der var højst to timer til hel møllen startede forfra. Døgnet rundt. Da vi kom hjem fra sygehuset efter 2 uger fungerede amningen, og jeg fuldammede min lille pige. Men efter en uge havde hun ikke taget nok på, og sundhedsplejersken rådede os til at give lidt mme på bæger. Hun endte med at få mere og mere mme, da hun havde luret, at hun ved den metode ikke skulle arbejde så meget. Jeg holdt stædigt ved amningen indtil jeg var nede på en amning om dagen og resten var mme på flaske. Nu er hun 13 uger og flaskebarn. Hun er glad, stortrives og hendes vækstkurve er nu næsten som var hun et “gennemsnitligt barn født til termin”. Og det er jo det vigtigste. Men jeg kan stadig blive ked af det, når jeg ser en mor amme sit barn eller på anden måde “konfronteres” med det. Det var nødvendigt for at hun kunne tage nok på, men alligevel sidder man tilbage med en følelse af at have fejlet – ikke at have gjort det godt nok.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogger on heels

   Allerførst – tak for din kommentar :-)
   Jeg må indrømme, at jeg sidder lige nu og bliver helt rørt over din kommentar. Det du skriver, er bare så spot on på hvad jeg selv tænker og føler. Jeg tror det er fordi vi er blevet mødre og vores moderinstinkt fortæller os, at vi skal kunne mætte vores eget barn. Og når det så ikke lykkedes, så føler vi at vi har fejlet. Fejlet som mor. Jeg giver dig så meget ret i, at når man ser eller høre andre, at de ammer der barn – specielt hvis de har haft det ret nemt, så gør det faktisk ret ondt. Og man kan hurtigt komme til at misunde dem.
   Din kommentar rammer bare spot on på, hvordan jeg selv har haft det. Og jeg kan virkelig sætte mig ind i dine tanker. Men dertil vil jeg også tiføje, at jeg synes du er super sej, at du har kæmpet for en fuld amning og at du fik det til at lykkedes. At din datter så ikke tog nok på, det er ALDRIG din skyld. Du har givet din datter tryghed og ikke mindst en masse kærlighed ved at blive lagt til bryst ved sin mor. Du fortjener et kæmpe skulderklap og et varmt knus for din kamp :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Helt enig!!! Det handler om at vurdere hvad der er bedst for ens barn! :-)
  Jeg har selv lav blodprocent, men vidste faktisk ikke det kunne påvirke amningen! Jeg skal selv have kejsersnit til oktober, så er lidt nysgerrig på hvordan du har forberedt kroppen på at miste blod under kejsersnit? Vil du dele tippet med mig? :-) mvh Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogger on heels

   Lige præcis :-)
   Jeg vidste heller ikke at det kunne påvirke amningen. Og hvor spændende at du skal have kejsersnit til oktober – jeg håber at du får en god oplevelse :-)
   Jeg forberedte min krop til kejsersnittet, ved at tage ekstra jern op til fødslen. Derved er din krop bedre rustet til at miste blod og du vil ikke blive alt for svimmel og døsig efterfølgende :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hvor er det godt skrevet! Forhåbentlig bliver tabuet om flasken brudt, vi er alle gode mødre uanset, hvordan baby får mad :)
  Jeg fik også planlagt kejsersnit da baby lå forkert, og med for højt BMI var jeg også 2 skridt bagud inden vi gik i gang med amningen.
  Jeg lagde hende til og hun spiste og spiste de første par dage. 3 dage efter havde hun tabt sig 10% af sin fødselsvægt, og så skulle der suppleres med erstatning i kop og jeg skulle i gang med at pumpe ud. Hver 3. time blev hun lagt til, så skulle jeg malke ud mens sygeplejersken gav ekstra.
  Det var godt nok en hård realitet ikke at kunne fuldamme sit barn når det var det man havde ønsket, men jeg producerede simpelthen bare ikke nok mælk.
  Selvom jeg pumpede ud efter amning i 14 dage kom produktionen aldrig rigtig op, så hun bliver suppleret på flaske efter amning. Da far startede med at arbejde igen kunne jeg heller ikke få tiden til at hænge sammen, hvis jeg skulle bruge så lang tid på det hver gang hun skulle have mad.
  Med tiden har jeg lært at acceptere at hun får mme på flaske, men det var godt nok en stor kamel at skulle sluge i starten.
  Tak for at bringe emnet op, det er vigtigt at vise at der ikke kun er en måde at være en god mor på!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MOMMY MONDAY: BALANCEN OM AT VÆRE MOR OG SIG SELV